Tips voor het onderhandelen over de prijs van een nieuwe auto

Ga je een nieuwe auto kopen dan is het gebruikelijk dat je onderhandelt over de prijs. Als je zonder protest de prijs betaalt die op het label in de showroom staat dan zal de garagehouder zijn personeel waarschijnlijk op een rondje gebak trakteren. De prijzen van auto’s zijn zodanig dat er onderhandelingsruimte is. Die ruimte is natuurlijk wel beperkt. Een auto met een prijskaartje van 25.000 euro krijg je niet mee voor 10.000 minder. Maar veel garagebedrijven vinden het leuk om te onderhandelen om te zien wie de langste adem heeft, de koper of de verkoper.

Zorg dat je goed bent voorbereid

Je hebt een sterke onderhandelingspositie als je een nieuwe auto gaat kopen als je de prijzen weet. Kijk dus bij meerdere garages wat de vraagprijs is voor de auto die jij op het oog hebt. En, ook niet onbelangrijk, kijk wat je kwijt zou zijn als je online een nieuwe auto zou kopen. Die prijzen zijn vaak nog scherper omdat je ook kunt zoeken bij bedrijven buiten Nederland. Houd daarbij wel rekening met extra kosten omdat er dan sprake is van invoer. Maar soms ben je zelfs dan nog goedkoper uit dan bij een dealer in Nederland.

Extra opties bij je auto

Je hoeft natuurlijk niet alleen in te zetten op een lagere prijs. Je kunt ook gaan voor dezelfde prijs maar dan met de nodige extra’s. Als je bepaalde opties wilt zoals een goede autoradio of een navigatiesysteem dan kun je dat inzetten voor de onderhandelingen. Ik betaal de prijs op het kaartje, maar dan wil ik er wel een luxe navigatiesysteem bij. Of luxere velgen. Of een trekhaak. Soms kun je een nieuwe auto kopen met een pakket aan extra’s. Daar betaal je natuurlijk voor. Beoordeel dus heel goed of die extra’s voor jou de moeite waard zijn. Rijd je nooit met een aanhanger of caravan dan is een trekhaak misschien niet nodig. Bovendien moet je daar een veel gevallen een B/E-rijbewijs voor hebben. Dan kun je beter inzetten op iets waar je wel wat aan hebt, zoals een schuifdak of een gratis onderhoudsbeurt.

Ga naar de garage waar je al jaren klant bent

Als je al jaren klant bent bij dezelfde garage en verknocht aan een specifiek merk dan geeft je dat een betere onderhandelingspositie. De garagehouder wil je vast graag binnenboord houden als klant. Als je ook het onderhoud van je auto altijd bij deze garage laat doen dan wil de eigenaar vast wel wat extra voor je doen. Buit dat nu ook weer niet te veel uit. Als je probeert het onderste uit de kan te halen is de kans groot dat je rekeningen voor onderhoud in de toekomst wat hoger uitpakken. Zo verdient de garagehouder het ‘verlies’ dan weer terug. Maar het kan wel net het verschil maken tussen een leuke prijs voor je nieuwe auto en het gevoel dat je er toch te veel voor hebt betaald.

Wacht tot er een show wordt georganiseerd

Ben je niet goed in onderhandelen? Wacht dan als het kan tot er een show wordt georganiseerd. Veel merken presenteren hun nieuwe merken bij hun dealergarages tijdens speciale events. Dat is vaak ook een prima moment om een nieuwe auto te kopen. Je kunt tijdens zo’n periode vaak ook voordeliger online een nieuwe auto kopen. Ook via de website van de importeur gelden dan vaak extra scherpe prijzen. Een andere optie is kiezen voor een model dat uit het assortiment gaat. Als er een nieuw type op de markt komt dan worden deze auto’s vaak voor wat lagere prijzen aangeboden.

Wat je moet weten over het leasen van een nieuwe auto

Vroeger was rijden in een leaseauto voorbehouden aan de directeur van het bedrijf. Vandaag de dag rijden steeds meer mensen in een leaseauto. Dat is niet zo vreemd, want het heeft de nodige voordelen. Je kunt niet alleen zakelijk leasen, je kunt een nieuwe auto ook kopen via een private lease constructie. En dan is er ook nog de optie om te gaan voor financial lease, waarbij je aan het einde van de leaseperiode eigenaar wordt, eventueel na betaling van een restbedrag.

Wat zit er inbegrepen bij de leaseprijs?

Ga je online een nieuwe auto kopen, dan kan er sprake zijn van lease. Je kunt op je gemak een auto uitkiezen en berekenen wat de leaseprijs per maand wordt. Die is afhankelijk van de duur van het contract en het aantal kilometers dat je per jaar maximaal gaat rijden. Bij de leaseprijs zijn alle kosten inbegrepen, met uitzondering van de brandstof. Je betaalt dus niets extra voor wegenbelasting, allrisk verzekering, onderhoud en reparatie. Vaak kun je bij je leaseauto een tankpas aanvragen waarmee je voordelig kunt tanken, of een voordelig contract om je elektrische auto op te laden.

Wat ga je doen met je leaseauto?

De prijs voor het leasecontract is voor een groot deel gebaseerd op het aantal kilometers dat je per jaar gaat rijden. Maak hier dus een goede inschatting van. Bedenk dat een paar honderd kilometer niets is. Ook als je je auto niet veel gebruikt rijd je al snel tussen de 10.000 en 20.000 kilometer per jaar. Gebruik je de auto voor woon-werkverkeer dan loopt dat aantal waarschijnlijk snel op. Datzelfde geldt als je de auto ook gebruikt voor vakanties naar het buitenland. Als je het maximum aantal kilometers per jaar overschrijdt dan worden daar vaak hoge extra kosten voor berekend door de leasemaatschappij.

Onderhoud bij een vaste garage

Als je een nieuwe auto wilt kopen via lease dan moet je er rekening mee houden dat het onderhoud misschien moet worden gedaan door een garage die het leasebedrijf aanwijst. Afhankelijk van je contract krijg je in zo’n geval wel of niet een vervangende auto mee. Datzelfde geldt voor het laten uitvoeren van reparaties. Een leaseauto is altijd allrisk verzekerd. Maar er kan bij de verzekering wel sprake zijn van een eigen risico. Houd daar dus rekening mee. Wees zuinig op je leaseauto. Als je te vaak brokken maakt is de kans groot dat het leasebedrijf kosten bij je in rekening brengt. Dat geldt overigens ook voor verkeersboetes. Die komen bij het leasebedrijf binnen, omdat het kenteken op hun naam staat. Maar ze worden uiteraard netjes aan je doorgestuurd met het verzoek om op tijd te betalen.

Zitten er risico’s aan een nieuwe auto leasen?

Ga je een nieuwe auto leasen, dan moet je er wel rekening mee houden dat je de komende jaren aan de financiële verplichting vast zit. Je kunt zo’n contract niet zomaar opzeggen. Sterker nog: als je de auto inlevert is de kans aanwezig dat je toch gewoon het volledige contract moet uitdienen. Er zijn vandaag de dag wel constructies die het mogelijk maken om het contract tussentijds open te breken. Maar vrijwel altijd kost het je extra geld. Uitzondering is als je een duurdere auto wilt gaan rijden. Maar houd er dus rekening mee dat je twee of drie jaar of wellicht nog langer maandelijks een bedrag beschikbaar moet hebben voor je leasecontract. Natuurlijk kun je niet altijd alles voorzien. Dat je je baan verliest bijvoorbeeld of dat je relatie stukloopt. Maar als je bij aanvang het bedrag voor de lease maar amper kunt opbrengen moet je je misschien toch nog eens achter de oren krabben.